Gastronomię trzeba lubić

Otwarcie nowej stacji
24 września 2017
Poznaj Dobrą Żywność
26 września 2017
Otwarcie nowej stacji
24 września 2017
Poznaj Dobrą Żywność
26 września 2017
Pokaż wszystkie

Gastronomię trzeba lubić

Aż 2000 kotletów schabowych, dwie tony ziemniaków czy tonę surówek – tyle miesięcznie swoim klientom sprzedają właściciele trzech restauracji Flamingo w Winnym Grodzie. Jedna z nich znajduje się na terenie Zielonogórskiego Rynku Rolno-Towarowego S.A.

Feliks Wiater dziś prowadzi trzy restauracje. Zaczynał dokładnie 22 lata temu, od jednej. Jak to się wszystko zaczęło? – Jeszcze wcześniej prowadziłem biznes w tej branży. Nie ukrywam, że zawsze coś chciałem robić w gastronomii. Po prostu to lubię – nie ukrywa.

Nieco ponad dwie dekady temu zainwestował w pierwszą z restauracji. Kupił nowy sprzęt, ale przede wszystkim włożył w biznes serce i zaangażowanie. Ci, którzy przychodzą do Flamingo wiedzą o tym nie od dziś. Właściciela bardzo często można tu spotkać i zobaczyć jak pomaga pracownikom. – To część mojego życia. Wiadomo, że jak ktoś pracy nie lubi, to rzadko w niej bywa. Ze mną jest inaczej. Lubię sam doglądać interesu – przyznaje.

W najlepszym okresie załoga wynosiła ponad 30 osób. Teraz pracuje nieco mniejsza – 17. W ciągu tych wszystkich lat przez restauracje przewinęło się sporo osób. Zdaniem właściciela, jedną z najtrudniejszych rzeczy w tym fachu jest znalezienie odpowiednich i zaufanych ludzi. A to przecież podstawa sukcesu. Trudności jednak bywa więcej.

– Konkurencja rośnie, ruch maleje. Ale konsekwentnie robimy swoje. To co nas cieszy, to fakt, że mamy duże grono stałych klientów – dodaje pan  Feliks.

Sam zaś wychodzi im naprzeciw. Od dwóch lat wprowadził danie dnia, które cieszy się ogromną popularnością. Każdego dnia schodzi ponad sto pysznych zestawów. Do wyboru są zawsze przynajmniej cztery zupy i 20 drugich dań. Inne liczby są jeszcze bardziej imponujące.

– W miesiącu smażymy około dwóch tysięcy kotletów schabowych. Gotujemy dwie tony ziemniaków i  przygotowujemy tonę surówek dla naszych klientów – wylicza szef.

Zapowiada, że choć kocha gastronomię, to powoli zamierza ustępować miejsca młodszym. – Cóż lata lecą nieubłaganie. Myślę, że już niebawem mój biznes pociągną dalej córka z zięciem – podsumowuje.

 

CATERING OD A DO Z

Restauracja Flamingo zorganizuje Państwu obsługę imprez o różnym charakterze: lunch, przyjęcie biznesowe i dyplomatyczne, bankiet i koktail a także szkolenie oraz imprezę plenerową i integracyjną. Posiada wieloletnie doświadczenie oraz zaplecze sprzętowe, które pozwala na obsługę także dużych wydarzeń plenerowych, nawet do kilku tysięcy osób. Obsługujemy kompleksowo zakłady pracy w zakresie wyżywienia pracowników.