Superwypieki

Wizyta Wicepremiera
27 września 2018
Zapytanie ofertowe – ogrodzenie
19 października 2018
Pokaż wszystkie

Superwypieki

Ich pączki są przepyszne. Dlaczego? Wszystko przez sekret dotyczący produkcji. Jaki? Przeczytajcie sami.

To już piąty rok mija, odkąd Grzegorz Brojek i Monika Medyńska zajmują się zawodowo wypiekami ciast, pączków i chleba. Oboje są cukiernikami z zawodu. Kończyli Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. W 2013 roku zdecydowali, że wezmą sprawy w swoje ręce. – Nadchodzi w życiu człowieka taki czas, że chce pójść na swoje. Tak było w naszym przypadku. Z „Gazety Lubuskiej” dostaliśmy informacje, że są szanse na unijną dotację. Skorzystaliśmy ze wsparcia i działamy – uśmiecha się Monika Medyńska z Cukiernii Klara.

Jak sami przyznają z właścicielem, Grzegorzem Brojkiem ich domeną jest… sernik firmowy. A także wypiekane wyjątkową metodą pączki. – Nasi klienci mówią, że mamy najlepsze w Zielonej Górze. Cóż, my staramy się, jak możemy. Pączki robimy metodą zawijania, a więc pieczemy je razem z marmoladką. One nie są nadziewane. To bardzo czasochłonne, no ale efekt daje wyjątkowy. Przed laty pączki powstawały tylko w ten sposób. Teraz są wytworem maszyn. My nadal produkujemy je ręcznie – dodaje pani Monika.

Cukiernia Klara to mikro firma i jednocześnie cukiernicza manufaktura. Jej przedstawiciele wiedzą, jak bardzo ważne jest wzajemne wspieranie się lokalnych producentów.

– Dlatego na przykład my do ciast dodajemy tylko i wyłącznie owoce z naszego regionu. Co ważne, ich producenci nawet sami nam je przywożą – dodają.

O jakości współczesnych wypieków i pieczywa mogliby rozmawiać godzinami. Sami dokładają wszelkich staraniach, żeby ich produkty były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. – Chlebów nie pieczemy zbyt dużo. Miesięcznie około 200 bochenków. Nastawiamy się na głównie na ciasta i pączki. No ale przede wszystkim stawiamy na jakość – zapewniają.

Czy w obecnych czasach da się wyżyć z cukierniczej manufaktury? – Nie jest łatwo. To bardzo ciężka praca. Trzeba przecież wstać o trzeciej nad ranem, żeby dla klientów wszystko było świeżutkie. Nasza dniówka to nie tylko osiem godzin, ale zdecydowanie dłużej. Można więc powiedzieć, że to nie jest lekki chleb. Cieszymy się jednak, że robimy to, co kochamy. I liczymy, że nadal będzie nam się udawało rozwijać – podsumowują właściciele Cukierni Klara.

PIECZYWO WAŻNE W DIECIE

W Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka zaproponowano następujący udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennej racji pokarmowej:

15% – ciemne (razowe) pieczywo pszenne lub żytnie

20% – jasne pieczywo pszenne

65% – mieszane pieczywo żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie

CZY WIESZ, ŻE…

Do odżywiania komórek nerwowych mózgu najbardziej odpowiednie są węglowodany złożone, takie jak skrobia, która jest głównym składnikiem mąki i chleba. Makrocząsteczki skrobi są zbudowane z łańcuchów glukozy, ale są powoli rozkładane do glukozy w naszym układzie trawiennym, co umożliwia ciągłą i jednostajną dostawę energii do mózgu przez długi czas. Dlatego z żywieniowego punktu widzenia to właśnie chleb i inne produkty zbożowe są najlepsze dla rozwoju inteligencji.