WIOSENNE PORADY: Młode buraczki

Ogłoszenie o przetargu ofertowym pisemnym
27 maja 2020
WIOSENNE PORADY: Kalafior i kapusta.
6 czerwca 2020
Pokaż wszystkie

WIOSENNE PORADY: Młode buraczki

Z poradnika Dietetyka: młode buraki

Spożywanie buraków posiada niebywale dobroczynne skutki w profilaktyce nowotworów. Ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze pomocny jest przy leczeniu białaczki. Warzywo to zawiera też antocyjany i wiele korzystnie działających pierwiastków takich jak: kobalt, rubid, cez wspierających pacjentów przy białaczce i po chemioterapii. Burak ma także korzystne działanie na przewód pokarmowy, ponieważ reguluje jego działanie i procesy gnilne oraz zmniejsza zaparcia.

Literatura:
[1] Profilaktyka pierwotna przez zdrową dietę (dieta w walce z rakiem), Agnieszka Dyzmann-Sroka, Agnieszka Jędrzejczak, Anna Kubiak, Maciej Trojanowski, Wielkopolskie centrum onkologii, Poznań 2008.
[2] Opracowanie własne.

Porady dietetyka. Z cyklu: Wiosenne porady – dziś młode buraczki.