WIOSENNE PORADY: Kalafior i kapusta.

WIOSENNE PORADY: Młode buraczki
30 maja 2020
WIOSENNE PORADY: Marchewka.
6 czerwca 2020
WIOSENNE PORADY: Młode buraczki
30 maja 2020
WIOSENNE PORADY: Marchewka.
6 czerwca 2020
Pokaż wszystkie

WIOSENNE PORADY: Kalafior i kapusta.

Porady dietetyka: Kalafior i kapusta pekińska.

Kalafior i kapusta są to warzywa z rodziny krzyżowych (podobnie jak brokuły), które wykazują bardzo korzystne działanie przeciwnowotworowe. Wynika to z obecności w nich dwóch substancji: indoli i sulforafanu, chroniących przed rakiem. Ponadto kapusta pekińska zawiera brassinin, estrogen pomagający zapobiegać rakowi piersi. Właściwości przeciwnowotworowe mają też inne rośliny z grupy krzyżowych, takie jak: chrzan, gorczyca, rzepak, brukiew, rzeżucha.

Jak wybrać najlepszą kapustę?

Należy rozglądać się za kapustą ciężką o zwartej budowie, najlepiej o jasnych i kruchych liściach. Kapusta kiszona powinna być biała, krucha i mieć typowy zapach kiszonki. Różowy kolor oraz nieprzyjemny zapach (gnilny, pleśniowy) i smak świadczą o rozwoju bakterii gnilnych lub pleśni. Najzdrowsza postać to kapusta kiszona lub świeża.

 

Literatura:

[1] Profilaktyka pierwotna przez zdrową dietę (dieta w walce z rakiem), Agnieszka Dyzmann-Sroka, Agnieszka Jędrzejczak, Anna Kubiak, Maciej Trojanowski, Wielkopolskie centrum onkologii, Poznań 2008.

[2] Opracowania własne.

Porady dietetyka. Z cyklu: Wiosenne porady – dziś kalafior i kapusta.