WIOSENNE PORADY: Marchewka.
6 czerwca 2020Ogłoszenie: Zwyczajne Walne Zgromadzenie.
17 czerwca 2020Porady Dietetyka - sałata.
Stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, tak jak nać pietruszki czy szpinak. Zapobiega powstawaniu niedokrwistości megaloblastycznej oraz wspiera rozwój płodu w łonie matki. Sałata zawiera bardzo istotny dla funkcjonowania organizmu kobalt: jest niezbędny do powstawania witaminy B12. Jakie są skutki niedoboru tego pierwiastka chemicznego?! Jest to m.in. opóźniony wzrost, apatia, brak łaknienia a długotrwały niedobór powoduje nieodwracalne uszkodzenie nerwów! Produkt jest dostępny w wielu odmianach w niskiej cenie, ponadto znajduje szerokie zastosowanie do sałatek, kanapek, surówek czy dań obiadowych.
Literatura:
[1] Profilaktyka pierwotna przez zdrową dietę (dieta w walce z rakiem), Agnieszka Dyzmann-Sroka, Agnieszka Jędrzejczak, Anna Kubiak, Maciej Trojanowski, Wielkopolskie centrum onkologii, Poznań 2008.
[2] Opracowania własne.
Porady dietetyka. Z cyklu: Wiosenne porady – dziś sałata.