Poza walorami smakowymi oraz różnorodnością zastosowań, truskawki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Stanowią źródło flawonoidów, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo ze względu na wysoką zawartość witaminy C, są pomocne przy leczeniu niedoborów żelaza, działając korzystnie na ich wchłanianie. Z racji, że truskawki należą do owoców jagodowych, wykazują również potencjał przeciwnowotworowy, dzięki obecności garbników. Z powodu posiadania znacznych ilości rozpuszczalnego błonnika, truskawki wspomagają wydalanie tłuszczów, tym samym opóźniają wchłanianie trójglicerydów. Ta frakcja błonnika pomaga również w wychwytywaniu związków toksycznych dla naszego organizmu.
Literatura:
[1] Profilaktyka pierwotna przez zdrową dietę (dieta w walce z rakiem), Agnieszka Dyzmann-Sroka, Agnieszka Jędrzejczak, Anna Kubiak, Maciej Trojanowski, Wielkopolskie centrum onkologii, Poznań 2008.
[2] Opracowanie własne.
Truskawki dostępne w sezonie każdego poranka na Zielonogórskim Rynku Rolno-Towarowym w Zielonej Górze.
Porady dietetyka. Z cyklu: Wiosenne porady – dziś truskawki.