WIOSENNE PORADY: Ziemniaki

Piszą o Nas na Sprzedawacz.pl
19 maja 2020
WIOSENNE PORADY: Młode buraczki
30 maja 2020
Piszą o Nas na Sprzedawacz.pl
19 maja 2020
WIOSENNE PORADY: Młode buraczki
30 maja 2020
Pokaż wszystkie

WIOSENNE PORADY: Ziemniaki

Z poradnika Dietetyka: ziemniaki

Ziemniaki są niezwykle bogate w potas, który zapewnia naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego, ponadto wpływają one na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi. W połączeniu z magnezem pomaga zmniejszyć uczucie senności oraz zmęczenia. Dodatkowo są bogate w witaminę C, która pomaga nam w walce z chorobami. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w tych warzywach powoduje poprawę trawienia oraz perystaltyki jelit. Błonnik powoduje również uczucie sytości oraz pełności. Osoby chore na cukrzycę powinny unikać wysoko przetworzonych produktów na bazie ziemniaków, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG>70%). To bardzo popularny produkt, występujący powszechnie w wielu różnych odmianach w zależności od kulinarnego przeznaczenia.

 

UWAGA! Mitem jest fakt, że ziemniaki tuczą i są nieodpowiednie dla osób na diecie! Ziemniaki gotowane bez dodatków czyli masła, śmietany, kefiru mają jedynie 86 kcal w 100 gramach! Dla porównania taka sama ilość frytek z popularnych sieciówek to aż około 350 kcal! Wybór należy do Ciebie. Nie rezygnuj z polskich ziemniaków.

Literatura:
[1] Profilaktyka pierwotna przez zdrową dietę (dieta w walce z rakiem), Agnieszka Dyzmann-Sroka, Agnieszka Jędrzejczak, Anna Kubiak, Maciej Trojanowski, Wielkopolskie centrum onkologii, Poznań 2008.
[2] Opracowanie własne.

Porady dietetyka. Z cyklu: Wiosenne porady – dziś młode ziemniaczki.