WIOSENNE PORADY: Marchewka.

WIOSENNE PORADY: Kalafior i kapusta.
6 czerwca 2020
WIOSENNE PORADY: Sałata
11 czerwca 2020
WIOSENNE PORADY: Kalafior i kapusta.
6 czerwca 2020
WIOSENNE PORADY: Sałata
11 czerwca 2020
Pokaż wszystkie

WIOSENNE PORADY: Marchewka.

Porady Dietetyka - marchewka.

Warzywo to obfituje przede wszystkim w β-karoten: zapobiega przede wszystkim pogorszeniu się jakości wzroku tzw. kurzej ślepocie, suchości i zgrubienia spojówek. Witamina A występująca w marchwi ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ zapobiega suchości i łuszczeniu się skóry, nadając jej świeży i promienny wygląd.

Dodatkowo gotowana marchew stanowi naturalny sposób na regulację problemów z przewodem pokarmowym – zapobiega biegunkom dzięki właściwościom zapierającym.

Osoby z niedoczynnością tarczycy w celu uzupełnienia niedoborów jodu mogą śmiało sięgnąć po świeżą marchew jako przekąskę, ponieważ zawiera aż 61 μg/100g przy normie żywieniowej wynoszącej 120 μg/100g.

 

Literatura:

[1] Profilaktyka pierwotna przez zdrową dietę (dieta w walce z rakiem), Agnieszka Dyzmann-Sroka, Agnieszka Jędrzejczak, Anna Kubiak, Maciej Trojanowski, Wielkopolskie centrum onkologii, Poznań 2008.

[2] Opracowania własne.

Porady dietetyka. Z cyklu: Wiosenne porady – dziś marchewka.